Als een vis in het water #3

19-12-2013 17:01

“Le moment supreme”: het hoofdgerecht. Hier dien je “de” keuze te maken: wordt het vlees of vis? De keuze die je maakt is uiteraard bijzonder smaakgevoelig en persoonlijk. Tevens is het niet makkelijk en misschien zelfs niet mogelijk om de juiste keuze te maken. Er bestaan immers zoveel mooie en ultiem lekkere gerechten. Daarbij hebben we het voorrecht om te kiezen uit een bijhoorlijk groot gamma in onze speciaalzaken en laten we ook de supermarkten niet vergeten.

In deze post neem ik jullie mee in een aantal inspiratietips wanneer de keuze naar vis uitgaat.

Watertand een eind weg, want alleen de lekkerste gerechten krijgen een kans.

Tonijn op Japanse wijze

Voor dit gerecht mag iedereen mij wakker maken. Geen moeilijk te bereiden gerecht mits je een prachtige kwaliteit stuk tonijn hebt. Zorg dat je zwarte en/ of witte sesamzaadjes hebt. Paneer hier de tonijn in zonder andere toevoegingen en bak dit op hoog vuur zo’n 45 seconden aan beiden kanten. Een toefje wasabi en vergeet de ziltige sojasaus niet. Dit vind  haast iedereen lekker.

De strijd met het witte visje

Naast dat dit gerecht heerlijk maar vooral verrassend is, is het tevens een betaalbaar alternatief.

Kies een mooi witvisje uit en stoom deze, zodat de vitamientjes maar bovenal de structuur van het visje intact blijft. Vervolgens rol je hier een dun laag gezouten ham omheen (van parmaham tot rauwe ham). Bak deze kort in de pan en je hebt een prachtig en verassend diner.

Voor wie durft

Een prachtig gerecht waarbij je niet veel meer nodig hebt: kreeft. Mits uiteraard supervers en daarom een naar mijn inziens een hoog durfgehalte heeft.

Ik, zou ik niet zijn

Een pastagerecht! Ook goed te gebruiken als tussengerecht. De verse tagliatelle met venusschelpen. Gebruik hierbij een flinke scheut witte wijn, een hoop knofloof en veel versgehakte peterselie en dit simpele gerechtje maakt jou de ster van de avond.

 

Kiezen jullie voor vlees of vis tijdens de kerstdagen?