Delicious dishes for Xmas: soepjes #1
Al vast enkele tips opdoen in aantocht naar de feestdagen? In de komende week plaats ik enkele artikelen meer over verschillende gerechten, die jullie kunnen serveren met de Kerstdagen. Vandaag verschijnt het artikel over soep. Er zullen nog artikels verschijnen over voorgerechten, visgerechten, vleesgerechten en nagerechten, in de hoop dat ik jullie mag inspireren om sterrenkok te zijn of misschien wel te worden met de Kerstdagen!
Soep
Dit artikel neemt een, naar mijn mening, saai type gerecht om handen: soep. Des te meer uitdaging voor mij om eens op zoek te gaan naar iets nieuws en spannends. Met dat laatste bedoel ik wel soepgerechten die vernieuwend zijn, maar niet dermate apart dat het een sensatie is bij het zien en betreft smaak te wensen over laat.
De kastanje-champignon soep
De ultieme kerst/ wintersmaak is toch wel die van champignons en noten. Daarom een warmlopertje.
Italia tomato fish soep
Als we voor de Italiaanse keuken gaan gebruiken we lekker decadente visschelpjes en tomaat.
Van dit soepje voeg ik een recept toe onderaan de blogpost.
Brocolli-kaas soep
Een andere erg lekkere optie is de brocolli-kaas soep.
Hopelijk halen jullie hier inspiratie uit om alvast na te denken over wat je dit jaar met de Kerstdagen op tafel gaat zetten. Voor welke variant gaan jullie? Ik ga denk ik voor mijn persoonlijke favoriet: "Het Decadent Soepje".
Recept soep met decadente visschelpjes en tomaat
Benodigdheden
Hoeveelheid naar eigen smaak
- Kokkels in de schelp
- Eventueel gekookte krab
- Gefileerde en gekookte/ gebakken witvis zoals heilbot
- Coquilles
- Scampi’s
Basis
- Olijfolie
- Peper en zout
- ½ l witte wijn
Voor de soep
- 3 teentjes versgehakte knoflook
- 1 ui
- 5 tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- Basilicum
Garnering
- 2 Citroenschijfjes
- Peterselie
- Broodkruimels
Aan de slag!
- Pak een grote pan waar je lekker in kan roeren en spatelen. Vul deze pan met een laagje olijfolie. Wanneer de olijfolie warm genoeg is voeg je de gesneden ui en knoflook toe. Laat deze mooi glazig worden. Hierna voeg je de wijn, gesneden tomaten, tomatenpuree, basilicum en peper toe. Wanneer het geheel kookt voeg je nog wat zout toe om de smaken goed tot hun recht te laten komen.
- Ondertussen maak je de vis schoon. Als je dit gedaan hebt voeg je het toe aan je tomatensoep. Laat het geheel zo’n 10 minuten koken. Wanneer de schelpen van de kokkels opengaan weet je dat het geheel gaar is. Voeg uiteindelijk nog eventueel de krab toe en laat meekoken tot het geheel op temperatuur is.
- Serveren op een mooi diep bord en bestrooien met verse peterselie en citroenpartjes.