Smaakmakers van het diner #2

19-12-2013 17:00

Ik hou van voorgerechtjes! Dit is mijn favoriete gedeelte van het diner. Voorgerechten zijn kleine, vaak meest verfijnde, hartige hapjes. Het liefst zou ik een dertien-gangendiner doen met twaalf voorgerechtjes en een nagerechtje, omdat dat laatste zo hoort.

In dit artikel wil ik jullie graag meenemen in vier heerlijke voorgerechtjes, ter inspiratie naar de feestdagen. Dat er minimaal twee van deze gerechtjes bij mij op tafel staan, al dan niet alle vier, mogen duidelijk zijn..

Carpaccio

Het blijft een klassieker. Ik kan hier geen genoeg van krijgen. Neem de allermooiste kwaliteit rundercarpaccio die er ter krijgen is. Veel heeft dit mooie stukje vlees dan niet meer nodig. Een mooie parmezaanse kaas, rucola en truffelcrème en binnen een handomdraai heb je een tongstrelend en klassiek gerecht op tafel staan.

Oesters

Als je weet hoe je deze parels van de zee dient te eten, dan is het of er een engeltje op je tong piest. Bij het eten van oesters, uiteraard in combinatie met een goed glas bubbels, krijg ik een intens gevoel van geluk. Nu ben ik wel een liefhebber van lekker en een tikkeltje exclusief eten dus als sommige dit grappig vinden en mij misschien zelfs niet begrijpen, begrijp ik dat.

Foie de gras

Denkend of ik dit voorgerechtje wel of niet in mijn artikel moest plaatsen, doe ik het toch. Ik ga er zeker geen doekjes om winden: dit is heerlijk en niet te zoeken in alternatieven. Uiteraard smaakt dit mij ook niet als ik weet dat het beestje een verschrikkelijk leven heeft gehad. Zorg bij de aankoop dat je weet waar het vanaf komt. Zal iets meer kosten maar daardoor ook zeker beter smaken. Vergeet niet een port- of uiencompot hierbij te serveren.

Coquilles

Ook dit gerechtje is niet moeilijk klaar te maken, mits je supervers in huis haalt en je weet wat je doet. Binnen 5 minuten op tafel en bak er zeekraal bij. Je hebt bijna geen verdere addivitieven meer nodig.

Voor welke voorgerecht gaan jullie?