The beauty of the meat #4

19-12-2013 17:02

Het mooiste bewaar ik tot het laatste: vleesgerechten. Eerlijkgewijs kunnen we niet ontkennen dat het onmogelijk is dat een vleesgerecht ontbreekt tijdens de Kerstdagen. Tevens vanuit trots naar mijn ouders toe, kan ik als slagersdochter dit onderwerp niet ongemerkt de revue laten paseren. Met dit gezegd te hebben kom ik ook tot een ander onderwerp dat ik even wilde aanhalen: ga naar de slager. Dit zeg ik niet uit persoonlijk belang maar vanuit persoonlijk inzicht. Het vlees is kwalitatief velen malen beter en daardoor kan je er ook meer van genieten.

In dit artikel komen er vier vleesgerechten aan bod. Net zoals met vis, zijn niet alle vleesproducten standaard opgenomen in het assortiment. Vraag en bestel dit eventueel tijdig.

Rosbief

Hou je van puur? Dan is dit toch wel één van de mooiere vleessoorten. Wat is er mooier dan het mooiste stukje vlees van het rund? De rosbief. Extra feestelijk als jij dit met kerst aan één groot stuk bereidt. Marineer het of gebruik alleen zout en peper en natuurlijk “echte” boter. Je kan ook voor de “Beef Wellington” gaan, de rosbief gehuld in bladerdeeg.

Lamsfilet/ kotelletjes

Heerlijk vlees met al veel smaak van zichzelf. Veel heeft dit stuk vlees dus niet meer nodig.

Gevulde kip/ kalkoen/ parelhoen

Dit is zo’n typisch voorbeeld van wat iedereen lekker vind. Persoonlijk vind ik dit het lekkerst als je de kip vult met een pakje boursin, boter en rozemarijn!

Eendenborst

Ook dit stukje vlees heeft een kenmerkende smaak. Lekker op het vet bakken en de smaken komen beter tot hun recht.

 

Om de hartige maaltijden hierbij af te sluiten: het is niet moeilijk om een lekker en mooi feestmaal op tafel te zetten. Laat die kant en klare “troep” voor wat het is en ga zelf aan de slag. Onthoud dat je nodig hebt: zin om te koken en bovenal mooie ingredienten. Je gerecht staat of valt met de kwaliteit en versheid van je ingredienten. Meer moeite maar leuk: bereid allemaal kleine gerechtjes. Zo duurt het tafelen ook langer. 

In ieder geval: hele lekkere en nog belangrijker: gezellige kerstdagen!